رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با تاکید بر این که مالچپاشی نفتی برای همیشه از دستور کار خارج شده است، گفت: استفاده از مالچهای مطابق استانداردهای محیطزیست تولید شرکتهای دانش بنیان داخلی به سازمان منابع طبیعی تکلیف شده است.به گزارش ایلنا، علی سلاجقه، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در نشست پاسخگویی برخط مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری که پنجمین حضور وی در این مرکز بود، در پاسخ به درخواست شهروندی از یکی از شهرستانهای غرب استان تهران درباره برنامههای دولت برای رفع آلودگی آب، هوا و خاک در این منطقه، گفت: بحث تصفیهخانه آلایندههای فاضلاب صنعتی استانهای تهران و البرز را پیگیری کردهایم تا ساماندهی شود.
وی افزود: ۲۰۰ واحد در شهرک صنعتی اشتهارد هستند که پیش از این تصفیه فاضلاب خود را اجرایی نمیکردند که با پیگیریهای قضایی ملزم شدند این کار را انجام دهند. در ۲۸ فروردین امسال COD پساب صنعتی این منطقه که به رودخانه شور ورود میکند، به زیر هزار کاهش یافته و کاملا شفاف شده است. همچنین موارد آلاینده شهرک چرم این منطقه و رفع بوی نامطبوع آن هم پیگیری شده است؛ یکی دو واحد که دستورات را اجرا نمیکردند که با ورود دادستان البرز به این موضوع، پلمب شدند.
معاون رئیسجمهور همچنین در پاسخ به یک بانوی مطالبهگر محیطزیست از ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران که از طرح کاشت یک میلیارد درخت غیرمثمر انتقاد میکرد، اظهار داشت: از نظر محیطزیست همه درختان مثمر هستند، چون مولد اکسیژن هستند. محیطزیست ناظر طرح اجرای کاشت یک میلیارد درخت است و هر فعالیتی برای محیطزیست باید از سوی سازمان کنترل شود. از هوش مصنوعی استفاده کردهایم و همه گونهها بررسی میشود، با این حال در عرف مطرح شده است که آنچه انسان مصرف میکند، مثمر است، اما از نظر ما هر نوع پوشش گیاهی مثمر است.
سلاجقه درباره مطالبه یکی از شهروندان که خواستار به نتیجه رسیدن ساختوساز واحدهای مسکونی در حاشیه باغ گیاهشناسی تهران بود، عنوان کرد: باغ گیاهشناسی یک سرمایه ملی است؛ از سوی دیگر هم حق شماست که خانهدار شوید؛ لذا این پروژه چند سال است که به چالش تبدیل شده است. با این حال پرونده حقوقی مذکور به صورت چندوجهی در حال بررسی است؛ باغ ملی گیاهشناسی در منطقه استراتژیک غرب تهران از نظر محیطزیستی واقع شده است، ممکن است مشکل مجتمع مسکونی نیروهای مسلح با ارائه زمین معوض برطرف شود، اما از جنبه محیطزیستی، این باغ ملی گیاهشناسی یک نمونه اکولوژیک است. ضمن این که از ابتدای شروع به ساخت مجتمع مسکونی مورد نظر، هشدارهای محیطزیستی داده شده بود؛ مجموعه باغ ملی گیاهشناسی متعلق به منابع طبیعی است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در پاسخ به درخواست یکی دیگر از شهروندان درباره حوضه آبریز دریاچه ارومیه و استفاده از آبهای سطحی و زیرسطحی این حوضه آبریز برای کشاورزی، تصریح کرد: امسال برای اولین بار وزارت نیرو پای کار آمد و رهاسازی آب سدها انجام شد و دریاچه ارومیه سرحال شده است. زمان رهاسازی آب سد برای ما مهم است تا اولا زمانی باشد که کشاورزان از آن استفاده نکنند و ثانیا سر تالاب به ما تحویل شود.
سلاجقه بیان کرد: فاز نخست احیای دریاچه ارومیه که سختافزاری بود، تقریبا تمام شده و تنها تکمیل تصفیهخانه فاضلاب تبریز باقی مانده است. در فاز بعدی که مدیریت نرم افزاری است و بحث الگوی کشت، مدیریت چاههای غیرمجاز و … در دست اجراست. با ورود وزیر جهاد کشاورزی به این موضوع، امیدواریم روزهای خوبی در انتظار دریاچه باشد.
وی با بیان این که نشستهای ما با سمنهای محیطزیستی بسیار خوب پیش رفته است، خاطرنشان کرد: از ظرفیتهای مردمی در این خصوص استقبال میکنیم سعی میکنیم. برای دریاچه ارومیه یک نشست با حضور همه سمنها برگزار کنیم تا آمار دقیق از پیشرفت طرح در اختیار مردم قرار داده شود.
سلاجقه سپس در گفتوگو با مدیرکل حفاظت محیطزیست خوزستان درباره مالچپاشی در این استان خواستار توضیح شد که به گفته این مقام مسئول، مالچ سازگار با محیطزیست به سازمان منابع طبیعی معرفی شده است که باید جایگزین مالچ نفتی وکیوم باتوم شود.
براساس اعلام روابطعمومی سازمان حفاظت محیطزیست، سلاجقه در همین راستا تاکید کرد: در قانون بودجه اعتبار برای مالچ دیده شده بود و دستگاه مربوطه مالچ را خریداری کرده بود و میخواست استفاده کند. مالچپاشی نفتی را برای همیشه از دستور کار خارج کردهایم؛ مالچهای نفتی در مناطقی که هیچگونه پوشش گیاهی و جانوری ندارد و با مناطق دارای جمعیت انسانی فاصله بسیار زیادی دارد، پاشیده میشود. این آخرین مرحلهای بود که مالچ نفتی پاشیده شد.