رئیس پلیس فتای کشور تشدید برخورد با کلاهبرداریهای اینترنتی را مهمترین اولویت این پلیس تخصصی در سال ۱۴۰۳ دانست.«سردار وحید مجید»، رئیس پلیس فتای فراجا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره مهمترین برنامههای در دستور کار این پلیس تخصصی در سال ۱۴۰۳ توضیح داد: با توجه به این که کلاهبرداریهای اینترنتی مهمترین جرم سایبری کشورمان را تشکیل میدهد، تشدید برخورد با این کلاهبرداریها، مهمترین اولویت پلیس فتا در سال جدید خواهد بود. منظور از کلاهبرداریهای اینترنتی عمدتا خریدهایی است که شهروندان از بازارهای آنلاین انجام میدهند که روند آن سال به سال در کشورمان رو به گسترش است، بخصوص که در حال حاضر ۷۰ درصد از فعالیتهای مردم معطوف به حوزه سایبر است و تمام یا بخشی از آن در بستر اینترنت انجام میشود.
وی افزود: کلاهبرداریهای اینترنتی که در بازارهای آنلاین رخ میدهد، شکلهای مختلفی دارد که از جمله آن میتوان به عدم تحویل بهموقع کالای خریداریشده به دست مشتری یا پایینتر بودن کیفیت کالای مد نظر از آنچه در آگهی فروش محصول ارائه شده است، اشاره کرد. همچنین برخی شرکتهایی که در بستر اینترنت فعالیت میکنند و در ظاهر خدماتی مثل نظافت یا پرستاری در منزل را به مردم ارائه میکنند، مدارکی را از شهروندان دریافت میکنند که بعدا آنها را مورد سوءاستفاده قرار میدهند که این جرم نیز در دایره کلاهبرداریهای اینترنتی قرار میگیرد و هموطنان باید هوشیار باشند که در این زمینه در دام مجرمان گرفتار نشوند.
رئیس پلیس فتای فراجا ادامه داد: یکی دیگر از مهمترین جرایم سایبری کشورمان، برداشتهای غیرمجاز اینترنتی از حساب افراد است که همواره با ارسال لینکهای آلوده به کاربران رخ میدهد. این لینکها در بازههای زمانی مختلف تحت عناوین متفاوت برای شهروندان فرستاده میشود و شاهد آن هستیم، هر زمان که هرکدام از دستگاههای دولتی یا نهادهای عمومی میخواهند خدماتی نظیر یارانه، سهام عدالت و … را به مردم ارائه کنند، مجرمان از این مساله سوءاستفاده میکنند و لینکهای آلودهای را برای مردم میفرستند که گوشی موبایل آنها را بعضا بدون این که خود کاربران متوجه باشند، درگیر بدافزارها میکند و از این طریق، اطلاعات حساب یا کارت بانکی کاربران در اختیار مجرمان قرار میگیرد.
سردار مجید با تاکید بر این که گمنام بودن هویت در فضای سایبری یکی از مهمترین عواملی است که بسترساز سوءاستفاده مجرمان میشود، اظهار داشت: ۷۰ درصد پروندههای تشکیلشده در پلیس فتا مربوط به استفاده از مالکیت سیمکارتهای بینام و نشان است و بارها شاهد آن بودهایم که سهلانگاری مردم درباره سیمکارتهای تحت مالکیتشان، آنها را بدون این که آگاه باشند، وارد پروندههای قضایی کرده است. همچنین بسیاری از شهروندان به دلیل ارزانی و راحت بودن دریافت سیمکارتهای اعتباری، غافل از مسئولیتی که خرید این سیم کارتها برای آنها ایجاد میکند، اقدام به خرید چندین سیمکارت بینام و نشان میکنند و بدون توجه به نقل و انتقال قانونی، آنها را در اختیار دیگران قرار میدهند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: متاسفانه با وجود هشدارهای مکرر پلیس، همچنان شاهد آن هستیم که برخی افراد، سیمکارت خود را دور میاندازند و بدون این که سیمکارت قبلی را امحا کنند، سیمکارت جدیدی تهیه میکنند. همچنی برخی افراد نیز سیمکارتهای خود را در اختیار دیگران قرار میدهند یا آنها را اجاره میدهند که بسیار نگرانکننده است. توصیه همیشگی پلیس به شهروندان این است که به هیچ وجه، سیمکارت خود را به افراد غریبه واگذار نکنند یا اجاره ندهند، زیرا در چنین شرایطی، مسئولیت هر اقدام مجرمانهای که با سیمکارت انجام شود، برعهده مالک آن خواهد بود.
این مقام ارشد انتظامی حوزه سایبری با بیان این که با توجه به نشت داده و وجود بانکهای اطلاعاتی هموطنان در دست هکرها و مجرمان سایبری، نگرانیهایی از بهکار بردن ترفندهای جدید توسط کلاهبرداران اینترنتی در سال جدید با عناوین مختلف وجود دارد، عنوان کرد: با توجه به دسترسی غیرمجاز و انتشار اطلاعات افراد در فضای مجازی، بدون شک مجرمان سایبری از این اطلاعات برای ترغیب هموطنان به بارگیری لینکهای آلوده در گوشیهای تلفن همراه خود سوءاستفاده خواهند کرد، به نحوی که ممکن است کلاهبرداران اینترنتی با ارسال پیامکهای جعلی با عناوین سامانه ثنا، ابلاغیه قضایی، واریز سود سهام عدالت، یارانه و … برای شهروندان که با اطلاعات دقیقتری شامل نام، نام خانوادگی، کد ملی، آدرس محل سکوت و … همراه است، کاربران را ترغیب کنند که لینکهای آلوده منجر به برداشت غیرمجاز از حساب خود را باز کنند.
سردار مجید در همین راستا تاکید کرد: شهروندان توجه ویژه داشته باشند که به اینگونه پیامکهای غیرواقعی که از طریق شماره تلفنهای شخصی ارسال میشود، هیچ توجهی نکنند و هیچ لینکی را که از طریق شماره تلفن شخصی ناشناس برایشان ارسال شده است، باز نکنند. عموم هموطنان باید پیش از باز کردن لینکهایی که از شمارههای غریبه برایشان فرستاده شده است، مطمئن شوند که ارسالکننده لینک، اولا مربوط به سرشماره یکی از دستگاههای دولتی یا نهادهای عمومی کشور است، ثانیا خبر یا اطلاعات مربوط به محتوای لینک ارسالی، پیش از این از طریق رسانههای رسمی کشور به اطلاع عموم مردم رسیده است.
وی در پایان تصریح کرد: براساس رصدهای صورتگرفته در فضای مجازی و پروندههای قضایی مرجوعه به پلیس فتا، در حال حاضر مجرمان سایبری با استفاده از بانکهای اطلاعاتی نشتشده مترصد کلاهبرداری از هموطنان هستند، اما عوامل این پلیس تخصصی هوشیاری لازم برای مقابله با این مجرمان را در سال جدید بهکار خواهند بست و از همه شهروندان نیز میخواهیم در صورت مواجه شدن با هرگونه مورد مشکوک، مساله را از طریق تماس تلفنی با شماره ۰۹۶۳۸۰ با مرکز فوریتهای سایبری پلیس فتا در میان بگذارند.
همچنین ببینید
دستگیری شکارچیان غیر مجاز در ارتفاعات زرین کوه دریاچه «تار دماوند»
فرمانده یگان و رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دماوند از دستگیری شکارچیان غیرمجاز قبل از اقدام به شکار در ارتفاعات ۳۸۰۰ متری زرین کوه دریاچه تار خبر داد.