مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مازندران از تعطیلی و برچیده شدن «بازار غیرقانونی فروش پرندگان وحشی در فریدونکنار» با حمایتهای همه جانبه مسئولین شهرستان فریدونکنار، جوامع محلی خبر داد.به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته عطاءالله کاویان؛ مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مازندران از تعطیلی و برچیده شدن «بازار غیرقانونی فروش پرندگان وحشی در فریدونکنار» با حمایتهای همهجانبه مسئولین شهرستان فریدونکنار، جوامع محلی خبر داد.
به گفته وی، در طی دو ماه گذشته اجازه برپایی این بازار داده نشده و اکنون با پایان یافتن زمان رونق بازار میتوان گفت که با اقدامات انجام شده توسط دستگاههای کشوری و استانی این بازار برای همیشه تعطیل شده است.
“بازار پرندگان فریدونکنار” تعطیل شده است؟
سابقه فعالیت بازار فروش پرندگان شکار شده در فریدونکنار به سه دهه قبل برمیگردد که در آن بازار، 24 “سماک” (فروشنده ماهی و پرنده) با برپا کردن 12 تخت رسمی عرضه پرندگان شکار شده را انجام میدادند. زمان فعالیت این بازار همواره طی ماههای آبان و آذر و همزمان با فصل صید پرندگان به ویژه پرندگان مهاجری که به مازندران میآیند، بود.
بازار پرندگان فریدونکنار قدمتی سه دههای دارد. این بازار پس از باز شدن پای گردشگران به صورت انبوه و آشنایی آنها با سنت شکار در مازندران و استقبال بومیان از خرید پرندگان مهاجر پا گرفت و در همین مدت چنان ریشهای دوانده بود که پیش از این از هیچ قانون و مصوبه ای تبعیت نکرده و حتی در اوج کرونا و آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان(سال 1398) نیز با وجود مخالفتهای بیشمار به فعالیت خود ادامه داد.
بازار غیرقانونی پرندگان فریدونکنار هرساله در اواسط پاییز و همزمان با دوره زمستانگذرانی پرندگان در تالابهای شمال کشور، داغ میشد و شکارچیان و دلالان این بازار در سایه مماشات مقامات محلی، درآمدهای بادآورده میلیاردی به چنگ میآورند. پیش از تعطیلی این بازار، حداقل روزانه 3 تا 6 هزار بال پرنده شکار و در این بازار عرضه میشد که این آمار به خوبی نشاندهنده فاجعهای بود که در این بازار اتاق میافتاد!
باکلان، شاهین، آبچلیک، مرغابی، غاز، خوتکا, چنگر و قو از جمله پرندگانی هستند که با وجود ممنوع بودن شکار آنها هر ساله در استان مازندران شکار میشدند و خانه ابدی آنها تختهای بازار فروش پرندگان وحشی فریدونکنار میشد.
بازار فروش پرندگان فریدونکنار نمادی از نسلکشی پرندگان مهاجر بود. در آنجا نه فقط پرندگان شکار شده تالابهای فریدونکنار و میانکاله عرضه میشود بلکه هر پرندهای در هر قسمتی از استان مازندران شکار شود، عاقبت روی تختههای این بازار جای میگرفت. بدتر و غم انگیزتر اینکه رونق این بازار موجب ترغیب اهالی در استانهای دیگر هم میشد و پرندگانی از استانهای گیلان و گلستان هم به این بازار میآمدند و فروخته میشدند.
آمارها نشان میدهد که بین 700 هزار تا یک و نیم میلیون بال پرنده فقط در محدوده فریدونکنار و سرخرود کشته میشدند. علاوه بر این بخشی از پرندگان شکار شده به بازار فریدونکنار نمیآیند و از همانجا مستقیم به رستورانها یا منازل مردم برده میشدند.
در این بازار معمولاً لاشه پرندگانی فروخته میشد که به صورت غیرقانونی شکار میشوند و رونق این بازار انگیزه لازم برای شکار و صید را در اختیار شکارچیان غیرمجاز میگذاشت. همین مورد باعث افزایش تعارضات محیطبانان سازمان حفاظت محیط زیست و شکارچیان نیز شده بود.
پیش از این نیز برای تعطیلی بازار پرندگان تلاش شده بود؛ در اسفند 96 پس از چندین سال اعتراض و پیگیری ، یگان حفاظت محیط زیست با هماهنگی و همکاری مسئولان استانی و محلی توانست جایگاه اصلی این بازار را که کابوس همه ساله محیطبانان و تشکلهای زیست محیطی بود، جمع کند و این خوشبینی پدید آمده بود که دیگر اسم و رسم این بازار به تاریخ پیوسته است، اما دیری نپایید که به دلیل آنچه که بعدها از سوی محیط زیست بیرغبتی مسئولان محلی برای همکاری نامیده شد، بار دیگر بساط پروندهفروشی در حد وسیعتری پهن شود.
همچین در آبان ماه سال 1397 نیز موضعگیری قاطع رئیس کل دادگستری مازندران نسبت به صید و عرضه غیرقانونی پرندگان مهاجر در این استان، امیدها را برای پایان تخلفات صیادان در این استان به ویژه در مناطق فریدونکنار، سرخرود و ازباران زنده کرد اما فعالیت مجدد این بازار نشان داد که قانونگریزی صیادان و دامگاهداران در این منطقه از کشورمان آنقدر ریشه دوانده که دستگاه قضا هم به این سادگیها از عهده مبارزه با آن برنخواهد آمد.
حتی سال گذشته نیز سمیه رفیعی؛ رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با قاطعیت خبر از تعطیلی این بازار داد اما بنا بر گزارشات در همان سال نیز بازار رونق گرفته بود.
اکنون امید میرود که اعلام خبر تعطیلی این بازار توسط محیط زیست استان مازندران به معنای بسته شدن پرونده این بازار باشد که در سالهای گذشته یکی از عوامل اصلی نسلکشی پرندگان، کاهش مهاجرت پرندگان به ایران، افزایش تعارضات محیطبانان و شکارچیان، ضربه به اقتصاد کشور و…بود.
انتهای پیام/