یک کارشناس محیط زیست با بیان اینکه عدم تفکیک پسماند از مبدا، کار بازیافت آنها را دشوار کرده است، گفت: در شهر تهران تنها ۱۵ تا ۲۰ درصد از پسماندهای پلاستیکی قابل بازیافت, بازیافت میشوند و ۸۰ درصد دیگر همراه با سایر زبالهها معدوم میشوند.به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، 21 تیر ماه 1402 مصادف با 12 جولای، روز جهانی بدون پلاستیک است. این رویداد به افزایش آگاهی مردم در سراسر جهان درباره مشکلات زیست محیطی ناشی از استفاده بیش از حد کیسههای پلاستیکی میپردازد و آنها را به کاهش مصرف آنها تشویق میکند.
روز جهانی بدون کیسه پلاستیکی در سال 2009 با برگزاری رویداد «زباله صفر» آغاز شد و سالها به شکل یک جنبش جهانی توسعه یافت.
رویدادهای مختلفی در سراسر جهان برای یادآوری این روز برگزار میشود که این رویدادها شامل کمپینهای آگاهی بخشی، نمایشگاهها، سخنرانیها، کارگاهها و فعالیتهای دیگری است که به افزایش آگاهی جامعه و ترویج استفاده از جایگزینهای قابل تجدیدپذیر برای کیسههای پلاستیکی میپردازد.
بازیافت پسماند زباله توسط دانشبنیانها و تبدیل به سوخت پاک
در این باره، الهه موحدی؛ کارشناس محیط زیست به تسنیم گفت: آمارها حاکی از این است از سال 1950 تاکنون بیش از 8 میلیارد تن پلاستیک در دنیا تولید شده است. این آمار در سالهای اولیه به میزان یک و نیم میلیون تن در سال و در حال حاضر نزدیک به 400 میلیون تن در سال رسیده که یک رشد خیره کننده و بسیار فزاینده داشته است.
وی ادامه داد: متأسفانه کشور ما بهعنوان هفدهمین تولیدکننده بزرگ پلاستیک در دنیا محسوب میشود در بخش بستهبندی پلاستیکی مواد مختلف هم در مرتبه دوم قرار دارد. متأسفانه تنها کمتر از 10 درصد پلاستیکها بازیافت میشوند؛ فرآیند بازیافت پلاستیک پیچیده است و نسبت به حذف کامل آن سیار سخت است.
این کارشناس درباره دلایل بازیافت نشدن پلاستیکها در کشورمان توضیح داد: به دلیل عدم تفکیک زباله از مبدأ، پلاستیکهای قابل بازیافت با سایر زبالهها از جمله پسماندهای فسادپذیر و پسماندهای غذایی ترکیب شده و دسترسی به آنها به شکلی که تمیز و قابل بازیافت باشند, دشوار میشود البته بخشی از این مواد در محلهای دفن از سایر زباله جداسازی و به چرخه بازیافت میروند.
موحدی تأکید کرد: مثلاً در شهر تهران تنها 15 تا 20 درصد از پسماندهای پلاستیکی قابل بازیافت, بازیافت میشوند و 80 درصد دیگر همراه با سایر زبالهها معدوم میشوند اما اگر تفکیک به درستی انجام شود این مواد نیز قابل بازیافت خواهند بود.
وی بیان کرد: مسئولیت مهم تفکیک از مبدا هم به عهده شهرداریها و هم نیازمند همراهی مردم است و این مورد جدای از یکدیگر نیستند. در مواردی میبینیم که مردم زبالههای خود را به صورت تفکیک شده در کنار و داخل سطلهای زباله قرار میدهند اما زمانی که ماشینهای حمل پسماند میرسند، بدون توجه به این جداسازی، پسماندهای خشک و تر را بدون جداسازی حمل میکنند.
کارشناس محیط زیست تأکید کرد: به تازگی شهرداری تهران اپلیکیشن نوماند را طراحی کرده است؛ به این شکل شما زبالههای بازیافتی خود را جدا کرده و از طریق اپلیکیشن با خودرو شهرداری هماهنگ میکنید که چه روز و چه ساعتی بیایند و زباله شما را بگیرد. آنها در ساعت تعیین شده توسط شهروندان به محل میآیند، زباله را میگیرند و در ازای آن مبلغ نقدی و یا یک کارت که قابلیت شارژ شدن دارد را به شما میدهند.
موحدی افزود: تجربه نشان داده که مردم ما رغبتی به این مدل برنامهها نشان نمیدهند اما اگر بتوانیم به خوبی فرهنگسازی کرده و مزایای این طرح را به آنها نشان دهیم، آنگاه با این طرح همراهی خواهند کرد.
وی در پایان گفت: در سالهای اخیر شعارهایی از جمله تولید پلاستیک صفر و یا جهان بدون پلاستیک مطرح شده که از نظر بنده تنها در حد همان شعار میماند، چرا که امکان تولید بسیاری از مواد و وسایل بدون پلاستیک ممکن نیست حتی زمانی که شما برای خرید محصولاتی مانند مایع ظرفشویی یا شکلات به جای اینکه از فروشنده کیسه پلاستیک بگیرید، با خود کیسه پارچهای میبرید، بازهم محصولی که خریدهاید درون یک بستهبندی پلاستیکی است. در نتیجه رسیدن به پلاستیک صفر ممکن نیست. لذا موضوع مهمتر مدیریت درست این پلاستیک و بازیافت آن است که باید مورد توجه جهان قرار بگیرد.
انتهای پیام/
همچنین ببینید
دستگیری شکارچیان غیر مجاز در ارتفاعات زرین کوه دریاچه «تار دماوند»
فرمانده یگان و رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دماوند از دستگیری شکارچیان غیرمجاز قبل از اقدام به شکار در ارتفاعات ۳۸۰۰ متری زرین کوه دریاچه تار خبر داد.